Tips voor het shoppen van goede én trendy kinderschoenen
Als ouder wil je goede schoenen voor je dochter of zoon. Nu het zomerseizoen volop aan de gang is, wordt het wellicht tijd voor nieuwe zomerschoenen. Het kopen van kinderschoenen vergt extra aandacht omdat hun voetjes nog in ontwikkeling zijn en daardoor erg kwetsbaar. Helaas kan deze zoektocht nogal eens ruzie met je kind opleveren. Ze willen graag alleen dragen wat ze graag zien en mooi vinden. Dilemma! Wat doe je dan? Geef je ze hun zin of ga je voor het paar van goede kwaliteit? Waarom niet beide? Er zijn tegenwoordig steeds meer kinderschoenen die niet suf zijn, al zijn niet alle trendy schoenen even goed voor de voeten van je kind. Hoe je zonder ruzie de winkel kunt verlaten en toch the best of both worlds kunt kopen? Hier een paar goede tips!
6x shoppingtips kinderschoenen
Flexibele loopzool
Voor een kleintje is het nog niet zo lastig om goede kinderschoenen te vinden. Zolang ze nog niet lopen, zijn slofjes of sokjes met antislip prima. Vanaf het moment dat ze gaan lopen, moet je kind zijn voetzool ongehinderd kunnen afwikkelen. Bescherming met schoentjes is dan nodig. Het meest belangrijk is dat je een kinderschoen met een flexibele loopzool koopt. Een harde zool die moeilijk buigt, kan leiden tot pijntjes en een verkeerd looppatroon. De voeten van je kind worden dan beperkt, waardoor hij of zij ze niet goed kan gebruiken. Een flexibele zool is dus belangrijk voor een goede voetafwikkeling.
Goede sluiting
De keuze voor kinderschoenen hangt voor veel ouders vaak af van het soort sluiting op de schoen. Denk aan een rits, klittenband of veters. Voor kinderen is een goede sluiting erg belangrijk omdat dat voorkomt dat de voet van je kind in de schoen kan schuiven of omzwikt, als de enkel bijvoorbeeld niet goed is omsloten. Wat voor sluiting de schoen heeft maakt in principe niet uit, als die maar verstelbaar is.
Zowel veters, klittenband als een rits zijn sluitingen die voor voldoende stevigheid zorgen, mits ze op de juiste wijze vastgemaakt worden. Veters gaan meestal niet snel los en kinderschoenen met klittenband of een rits zijn lekker makkelijk in gebruik.
Stevige hiel
Een goede kinderschoenen sluit perfect aan bij de hiel. De hiel van een paar kinderschoenen moet stevig, maar niet te hoog zijn. Te hoge hielen zijn slecht voor de achillespees. Een goede hiel in de schoen geeft de voet je zoon of dochter rust en dat is een goed uitgangspunt voor voeten in de groei. Bij gebrek aan steun, kan het middenvoetspiertje overbelast raken, dat deze teveel moet “werken” om de schoen aan te houden. Ballerina’s voor meisjes voordoen over het algemeen niet aan deze eis en zijn daar minder geschikt om door meisjes in de groei te laten dragen.
Juiste schoenmaat
Ook de juiste schoenmaat is belangrijk om lekker te kunnen lopen en spelen op je schoenen. Helaas komt het nogal vaak voor dat kinderen de verkeer maat schoenen dragen. De schoen mag iets groter zijn, zodat er voldoende ruimte is voor groei, afwikkeling en speelruimte. Een schoen mag niet té groot of té klein zijn. Daar kunnen ze namelijk de rest van hun leven last van krijgen.
Overigens bepaalt niet alleen de lengte, maar ook de breedte van de voet de juiste schoenmaat. Een schoen zit goed als je met je vinger tussen de achterkant van de schoen en de voet past én als er aan de zijkant ook nog wat ruimte over is. Als de rand van de tenen de voorkant van de schoen raken, is het tijd om een nieuw paar kinderschoenen te shoppen.
Gebruikte schoenen mag je gerust naar een jonger zusje of broertje doorschuiven, zolang de schoenen niet teveel versleten zijn.
Wissel kinderschoenen af
Tijdens de zomer hebben kinderen meerdere soorten kinderschoenen nodig. Een dichte schoen, een comfortabele sneaker en een luchtige schoen voor de warmere dagen. Afwisseling in schoenen is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de voet niet steeds in dezelfde houding staat. Een hele zomer op slippers of sandalen lopen is bijvoorbeeld voor niemand goed, hoe warm het ook is. Daarnaast is er een grotere kans op huidbeschadigingen in warme, vochtige schoenen en gedijen micro-organismen als bacteriën en schimmels er beter in. Wissel daarom in elk geval af met twee paar schoenen. Een schoen heeft de tijd nodig om goed op te kunnen drogen, minstens 24 uur.
Dit is geen verkooppraatje! Afwisseling in schoenen is belangrijk om de voet niet steeds in een zelfde houding te laten staan. Hoe warm het ook is, een hele zomer op slippers lopen, is voor niemands voeten goed. Het gemis van een stevige hielondersteuning kan klachten veroorzaken. Wist u trouwens dat een voet in een dichte leren schoen vaak minder zweet dan in een slipper?
Prijs zegt niet alles
Last but not least wil ik je deze tip nog meegeven; een duurdere schoen is per definitie niet perse de beste schoen. Let meer op de bovenstaande tips, dan alleen op het merk en de prijs.
Met deze tips moet het lukken om voor uw kinderen goede én mooie kinderschoenen te kopen. Shopping time!